zupa-davor.hr

Živi krugovi > ministranti

Zajednica ministranata župe Davor danas broji šezdesetak članova. Najmlađi ministranti u župi su oni koji zapravo još nisu službeno primljeni u zajednicu ministranata, ali im je zbog njihove velike želje omogućeno ministriranje pokraj velikih ministranata kako bi na taj način stjecali pozitivna iskustva koja će im trebati u zajednici. Primanje novih ministranata u zajednicu događa se jednom godišnje, obično na Nedjelju Dobrog Pastira. Na taj dan svi kandidati svečano, pred cijelom župnom zajednicom, obećaju da će svojim ponašanjem, pobožnošću i revnošću biti i drugima na poticaj da se s poštovanjem odnose prema Domu Gospodnjem.  Toga dana, kao potvrda članstva u ministrantskoj zajednici, uručuje im se i ministrantska iskaznica.

Nakon svečanog primanja u zajednicu pa sve do primanja sakramenta Prve pričesti novi ministranti se postepeno uče ministriranju uz svećenika. Nakon što to savladaju, u višim razredima se uče ministrirati i u asistenciji. Asistencija je skupina od šest posebno uvježbanih ministranata koji misno slavlje čine još svečanijim jer se ono odvija s kadionicom i svijećama.   

Osim ministranata osnovnoškolaca i srednjoškolaca – župa Davor se može pohvaliti i s ministrantima suradnicima (studentima i radnicima) koji zbog svojih životnih obaveza ne mogu svakodnevno sudjelovati u životu ministrantske zajednice, ali koji se, dolaskom u župu prilikom velikih blagdana, rado odazivaju na ministrantsku službu.

Također, u ministrantskoj zajednici župe Davor postoje i sakristani koji su zaduženi za pripravu ministranata za svetu Misu. Oni su položili i mali ispit o liturgijskim predmetima, ruhu i ostalim pojmovima koji su važni za ministrantski život.

Ministranti župe Davor pet su godina uspješno surađivali s ministrantima iz Virovitice i Voćina, a otkako se počeo organizirati, redovito sudjeluju i na Biskupijskom susretu ministranata. Četiri godine u župi su bile organizirane i igraonice za ministrante u dobi do 4. razreda.

Nadalje, osim u gore navedenim, ministranti sudjeluju i u brojnim drugim aktivnostima u župi (čitanju, pjevanju, predmoljenju klanjanja, odlasku na hodočašća, uređenju crkvenog dvorišta . . .).

Susreti ministranata održavaju se povremeno, a raspored ministriranja čita se svake nedjelje na dječjoj Misi i dostupan je na našim mrežnim stranicama. Evidenciju o dolascima na ministriranje kao i o nagradnim aktivnostima vodi župnik u posebnoj ministrantskoj knjizi čiji se obrasci također mogu pronaći na našim stranicama.

Mnogo toga bi se moglo napisati o velikoj, veseloj i razigranoj ministrantskoj zajednici župe Davor. Brojni njezini članovi svjedoče o tome kako se dio slobodnog vremena može provesti Bogu na slavu i na korist cijeloj župnoj zajednici!

 

FORMULAR_-_MINISTRANTSKA_KNJIGA.pdf


Aktualno