„Umro je noćas vlč. Marijan Đukić. Ispraćaj iz Kutjeva je u srijedu oko 9, a sprovod u Domaljevcu popodne. Molimo za njega, neka mu dragi Bog da vječni mir!“ – poruka je kojom nam je započeo današnji, Dušni dan.

 

Teško je u ovom trenutku pronaći prave riječi zahvalnosti za sve što je, prije svega kao čovjek, vlč. Marijan učinio za Davor.

 

Kao dijete, sjećam se tog kolovoza 2000. godine kada je u Davor dolazio novi župnik. Gotovo cijeli Davor ga je s nestrpljenjem čekao ispred crkve. A onda je stigao župnik koji je promijenio stereotip i stigmu svećenika kao “strah i trepeta” sela. U pastoralni život župe unio je poseban žar – aktiviravrši brojne mlade da se uključe u župni pastoral. Usudio bih se reći – nikad aktivnija župa nije bila nego u doba dok je u Gundulićevoj 33 živio velečasni Marijan. Djeca i mladi prostore župnog ureda počeli su shvaćati kao svoj drugi dom, a velečasni Marijan sve nas je ondje uvijek radosno dočekivao. Uopće se nećemo truditi nabrojati sve aktivnosti i projekte  koji su se u Davoru organizirali od 2000. do 2010. godine – jer je to gotovo nemoguće učiniti.

Umjesto toga – za sve to reći ćemo jedno veliko “Hvala!”. Ponajprije Bogu hvala što smo imali priliku upoznati jednog tako divnog čovjeka, a onda hvala i tom divnom čovjeku, vlč. Marijanu, koji nam je u nasljeđe ostavio puno toga i čije će ima zauvijek ostati zlatnim slovima upisano u povijet župe Davor.

 

Velečasni Marijane, vjerujemo da je vaš odlazak s ovoga svijeta o svetkovini Svih svetih i svojevrsna simbolika da nas uvijek podsjetite kako za svetost nije potrebno puno; kako se svecem ne postaje, nego kako se svetost živi – u jednostavnosti i skrovitosti – upravo onako kako ste ju vi živjeli ovdje u Davoru.

Hvala Vam na tom svjedočanstvu.

 

U rajske dvore poveli te anđeli

i ti s Lazarom, nekoć ubogim, život imao – vjekovječni!

 

U potpisu:

uredništvo web stranice koju ste vi pokrenuli

časne sestre Naše Gospe koje su vašim angažmanom došle u Davor

Mješoviti župni zbor koji vašom zaslugom i danas aktivno djeluje u župi

svi ostali župni zborovi koji djeluju u župi

mladi, animatori, mnogobrojne molitvene skupine koje ste podržavali

članovi Župnog pastoralnog i ekonomskog vijeća

brojni bivši ministranti koje ste okupljali na susretima u župi i biskupiji

djeca koju ste okupljali na igraonicama i Dječjim ljetima

svi župljani s kojima vam nije bilo teško popiti kavu i popričati

svi župljani koji se nisu slagali s vašim radom

svi župljani koje ste redovito okupljali na misnim slavljima

cijeli Davor

 


Velečasni Marijan Đukić rođen je 10.06.1954. godine u Domaljevcu. Školovao se u Domaljevcu, Dječačkom sjemeništu Paulinum u Subotici i u Đakovu. Za svećenika je zaređen 15.07.1979. godine u Starom Žedniku, kod Subotice. Bio je kapelan u župi Sv. Terezije u Subotici, zatim kapelan u Bačkom Monoštoru. Od 1984. do 1992. godine bio je župnik u Đurđinu. Zbog ratnih okolnosti, dolazi u Končanicu gdje je imenovan župnikom. U Končanici ostaje do 1996. godine kada je imenovan župnikom u Dežanovcu kod Daruvara gdje ostaje do 18.08.2000. godine. Tada je imenovan župnikom u Davoru. U Davoru je 2005. godine uredio župnu crkvu iznutra i preuredio njezino svetište, a 2006./2007. sagradio je novu ogradu oko crkve. Nakon što su općinske vlasti otkazale gostoprimstvo časnim sestrama u svom prostoru, 2007. godine preuređena je i dograđena gospodarska zgrada za stan časnih sestara. Od veljače 2002. godine, nakon smrti Pere Anića, svećenika Vrhbosanske nadbiskupije, upravitelja orubičke župe, upravljao je Đukić i župom u Orubici. Privremeno je upravljao župom Orubica i od 31.05.2007. do 11.08.2007. kada je za župnika došao vlč. Milivoj Knežević. U kolovozu 2010. godine imenovan je župnikom u župi Kutjevo. Preminuo je u Požegi 2. studenoga 2020. godine.