Župna crkva

U središtu mjesta Davor nalazi se crkva posvećena Blaženoj Djevici Mariji Kraljici i svetom Jurju koja je ujedno i duhovno središte mjesta.

Današnja crkva izgrađena je 1865. godine. Župa je bila pod zaštitom sv. Jurja sve do 1958. godine, kada se odobrava da Blažena Djevica Marija Kraljica bude prvotni titular župne crkve u Davoru, a titular sv. Jurja mučenika ostane jednakopravan novom titularu. Novi naslov župne crkve u Davoru proglasio je 1958. godine dr. Franjo Šeper, zagrebački nadbiskup. Od tada župa nosi naslov „Župa BDM Kraljice i svetog Jurja.“

Crkva u Davoru bila je kroz povijest proširivana i obnavljana, da bi svoj konačan izgled dobila 2005. godine kada je njezina unutrašnjost ponovno oslikana i ukrašena različitim ornamentima.

Na glavnom oltaru, u  prostoru svetišta, smješten je reljef Marije Kraljice izrađen u bronci. Na lijevoj strani svetišta nalazi se svetohranište izrađeno u obliku globusa i postavljeno je u ravnini s ambonom koji se nalazi na desnoj strani svetišta. Ambon, podnožje tabernakula, oltar i krstionica izrađeni su od drveta, a izradila ih je samouka umjetnica Marija Franca Rizvić iz Orubice u suradnji s priznatim stolarom Vinkom Vitolićem. Na ambonu izrezbareni su likovi evanđelista: Mateja, Marka, Luke i Ivana s pripadajućim simbolima. Ispod oltara nalazi se reljefna slika koja prikazuje svakodnevni život Davoraca, izrađena također u drvetu (Isus raširenim rukama blagoslivlja mjesto, žene rade na njivi, muškarci love ribu….) U svetištu se nalaze dva vitraja, rad  akademskog slikara Jure Žaje i umjetnika za slikanje na staklu Marijana Ilića.

U nišama ispod galerija 1999. postavljeni su mozaici s likovima blaženog Alojzija Stepinca i Svete Terezije od Djeteta Isusa koje je izradio već spomenuti umjetnik Jure Žaja.

Na prozorima  ispod galerija nalaze se  vitraji koji prikazuju pojedine događaje iz Isusova života: poziv učenicima, propovijed na gori, Isusova smrt, uskrsnuće, a na glavnom ulazu vitraji prikazuju zaštitnika  crkve Svetoga Jurja mučenika koji, prema legendi, ubija zmaja, s desne strane, a s lijeve strane nalazi se vitraj Svete obitelji.

Na glavnom ulazu u niši s desne strane nalazi se slika koja je rađena na platnu, a prikazuje Rođenje Blažene Djevice Marije. Nasuprot nje je slika koja prikazuje svetu Elizabetu Ugarsku (zaštitnicu kršćanskog Caritasa).

Ispod kora u nišama  nalaze se kipovi svetog Josipa i svetog Antuna.

Postaje križnog puta smještene su s lijeve i desne strane galerija, izrađene su reljefno u bronci, a izradio ih je umjetnik Jure Žaja 1999. godine.

Na glavnom ulazu smješten je kor koji je ujedno i mjesto gdje se nalaze župne orgulje,  rad orguljara Vjencesalav  Holuba iz Požege  (1921. godina).

U lađi crkve ispod lijeve galerije smještene su elektronske orgulje, koje su kupljene 1994. godine i na njima se svira pod misom u radne dane.

Župna je crkva  ograđena kovanom ogradom. U dvorištu župne crkve nalazi se raspelo koje su, u znak zahvalnost,  postavili prognanici s područja Banjalučke biskupije, koji su u kolovozu i rujnu 1995. godine prešli iz Bosne preko Save u Davor, oko 22 000 Hrvata, Bošnjaka i drugih.