Zborovi

Crkveni zbor u Davoru osnovao je 1948. godine tadašnji župnik, velečasni Franjo Maček. Od tada pa sve do danas zbor uveličava liturgijska slavlja u našoj župi. Na proslavi pedesete obljetnice postojanja zbor je dobio svoje ime „Zbor sv. Cecilije župe Davor“. Povodom te svečanosti zbor je snimio i svoj prvi CD pod naslovom „Nek slava je Bogu i Davoru mom!“ Za dugo postojanje zbora i zbornog pjevanja najzaslužniji su njegov osnivač, velečasni Franjo Maček, kao i njegov nasljednik velečasni Stipo Josipović. Međutim, i njihov bi trud  bio uzaludan da nema Davoraca koji vole pjevati i to čine od svega srca.

Zalaganjem Ivice Brlića, u proljeće 2001. godine osnovan je i muški crkveni zbor u Davoru koji dobiva ime „Zbor svetog Jurja“. S vremenom, dio pjevača odustao je od pjevanja u zboru, tako da  od 2009. godine preostali pjevači pjevaju u sklopu Mješovitog župnog zbora. Danas Mješoviti župni zbor ima 50- ak članova koji svake nedjelje i blagdana svojim pjevanjem uveličavaju misna slavlja. Zbor redovito sudjeluje na biskupijskim susretima zborova u Požegi, a često, na poziv našega biskupa, i na drugim svečanostima i misnim slavljima.  Župni je zbor  pet godina priređivao božićni koncert, a jedan od tih koncerata zabilježen je i na CD-u „Božić u Davoru“.

U župi djeluje i Dječji zbor koji animira pjevanje na dječjim misama. Redovito iznenađuje župljane prigodnim programima za Božić, Uskrs i druge svečanosti.

2010. godine u sklopu Kulturno-umjetničkog društva „Matija Antun Relković“ osnovan je Zbor mladih „Aqua viva“ . Danas taj zbor ima naziv „Živa voda“, vrlo su aktivni i često svojim pjevanjem uveličavaju misna slavlja, euharistijska klanjanja i druge svečanosti u župi.

Za liturgijski život jedne župne zajednice pored zborova najvažnija su glazbala – skladna glazbala, kako kaže psalmist. U crkvama se ustalilo da su to uglavnom orgulje. Orgulje u župnoj crvi u Davoru građene su 1933. godine po majstoru V. Holubu iz Požege. Međutim, u župnoj spomenici postoji podatak da je orgulje, još daleke 1896. godine, gradio Julio Hubman iz Kutjeva, a da ih je V. Holubek 1933. godine pregradio i uredio. U svakom slučaju u Davoru postoje pneumatske dvomanualne orgulje s pedalama, koje je 1975. godine obnovio majstor Marko Rastija iz Zagreba. Orgulje i danas lijepo i skladno sviraju iako se osjeća potreba ponovne restauracije.

No, psalmist dalje kaže da glazbala skladna treba popratiti poklicima! U Davoru se, zahvaljujući mnogobrojnim zborovima pjeva i kliče, Bogu na slavu, svaki dan!